Is Wintersport Wel Zo Duurzaam?
Het is voorjaarsvakantie! Of terwijl, wintersport! Half Nederland is tijdens de voorjaarsvakantie te vinden in de skigebieden. Heerlijk een weekje op de latten. Volop genieten van de mooie, witte bergtoppen en van de natuur. Hopelijk schijnt de zon en ligt er een dik pak sneeuw. Liefde voor de bergen en de natuur is er. Maar, is wintersport wel zo duurzaam?
Skilerares en milieu
Een aantal jaar geleden gingen mijn nichtjes, broertje en ik tijdens de wintersport naar een skileraren show kijken, boven op de berg. We moesten toen in het donker met de skilift naar boven, waar de skishow gegeven werd. Ik was altijd al gek geweest op skishows en zag er onwijs naar uit. Het was echt verbazingwekkend om alle ski en snowboard leraren, BoBo de Pinguïn en andere mascottes te zien skiën. Niet te vergeten dat mijn nichtjes en ik een oogje hadden op de skileraar die mee deed aan de skishow 😉
Vanaf dat moment wist ik zeker dat ik ook skilerares wilde worden. Dat ik zo veel kon skiën als ik maar wilde. De hele dag in de natuur kon zijn en mijn ski techniek kon verbeteren. Geld verdienen met skiën.. Ja graag!
Een paar jaar later haalde ik mijn Anwärter in Kaprun, Oostenrijk. Dit diploma heb je nodig om in Oostenrijk skiles te kunnen geven. De opleiding zelf was ontzettend leuk, maar ook best intens. Lange dagen en veel informatie. Alles in het Duits. Achteraf gezien was het allen maar ontzettend leuk en heb ik veel geleerd.
Na de opleiding ben ik gelijk doorgegaan om les te geven bij een skischool in Oostenrijk. Het was een ontzettend leuke skischool om voor te werken. Super veel nieuwe mensen leren kennen en jawel, zo veel kunnen skiën als ik maar wilde. Van het wintersport gevoel weet ik dus wel wat vanaf.
Hier hebben we niet over nagedacht…
Maar, is wintersport wel duurzaam? Waar ik al die tijd niet bij stil heb gestaan, is de schade die komt kijken bij wintersport. Wintersport is juist helemaal niet duurzaam, het tegenovergestelde juist! Deze realisatie is eigenlijk zo shocking geweest, dat ik het met jullie wilde delen. Bijna niemand heeft het hier namelijk over, en niemand staat hier bij stil, terwijl het een belangrijk onderwerp is.
Ondanks dat we vaak op wintersport gaan uit liefde voor de natuur, maken we de natuur tegelijkertijd kapot. Maar hoe komt dat? Zijn er andere, milieu vriendelijkere manieren om op wintersport te gaan? En wat gebeurt er als er niets veranderd? Kunnen we onze vakantie compenseren? Ik deel het graag met jullie, om samen de bergen en de natuur in takt te laten en om meer respect te tonen naar de natuur.
De reis naar de bergen
De reis naar de bergen zelf brengt al veel vervuiling met zich mee. Het is een lange reis naar de bergen toe, en er worden dus veel fossiele brandstoffen verbruikt. Ook komt er veel luchtvervuiling bij kijken. Beter kunnen we de hele reis dus gewoon niet maken, maar ik weet dat dit voor weinig mensen een optie is. Voor mij in ieder geval niet. Daarom kun je eigenlijk niet duurzaam op wintersport, maar we kunnen wel onze impact verkleinen.
Sommige vervoersmiddelen vervuilen en belasten het milieu meer dan andere voertuigen. Zoals we tegenwoordig wel weten, is een vliegtuig het meest vervuilende voertuig. Daarom zou ik vliegen ook behoorlijk afraden.
De auto is al een beter alternatief. Met hoe meer mensen je de auto deelt, hoe beter. Dit is minder belastend voor het milieu. Probeer daarom altijd te carpoolen, of kijk of er op BlaBlaCar mensen zijn die dezelfde kant op moeten als jij. Deel op social media wanneer je een plekje vrij hebt in de auto. Door met meer mensen in een auto te reizen, verminder je de impact op het milieu.
Dan is er ook nog de optie om met het openbaar vervoer te reizen. Dit is hooguit de meest duurzame optie. Er rijden bijvoorbeeld nachttreinen naar Oostenrijk vanuit Nederland. Ook kun je er voor kiezen om met de bus te gaan. Bijvoorbeeld met FlixBus.
Aanleggen van pistes
Wat maakt het skiën zelf nou zo belastend voor de natuur? Er zijn meerdere factoren die hier in meespelen. Zo moeten er bijvoorbeeld behoorlijk wat bossen gekapt worden om ruimte te maken voor pistes en liften.
Bomen nemen CO2 op uit de lucht. Ook reinigen ze de lucht en geven ze zuurstof af. Wanneer een boom gekapt wordt, komt alle CO2 die de boom ooit heeft opgenomen, weer vrij. Bomen hebben we heel hard nodig, en kunnen we beter zo min mogelijk kappen. Ook zorgt het aanleggen van pistes voor erosie. Daarnaast raken wilde dieren die in de bossen leven, hun habitat kwijt.
Sneeuwkanonnen
Dan zijn er nog de sneeuwkanonnen. Deze worden gebruikt wanneer er niet genoeg sneeuw ligt. Ook deze zijn een enorme last voor het milieu. Ze verbruiken ontzettend veel energie en water. Een duurzaam alternatief voor wintersport is bijvoorbeeld om naar een hoog gebied te gaan. Hier zijn vaak minder sneeuwkanonnen nodig.
Skiliften
En wat dacht je van alle skiliften? Naast het bouwen van skiliften, zijn vooral elektriciteit en olie de grote boosdoeners. “Een koppelbare stoeltjeslift verbruikt bijvoorbeeld 41.000 kWh stroom per seizoen. Voor een skigebied met maar tien liften kost dat per skidag ongeveer 5000 €“
De onderdelen van de skiliften moeten vaak met olie gesmeerd worden. Omdat milieuvriendelijke afbreekbare oliën vaak te duur zijn, worden er vervuilende oliën gebruikt.
Pistenbully’s
Dan zijn er nog de pistenbully’s, die elke nacht druk bezig zijn om alle pistes weer glad te maken. Ook de pistenbully’s gebruiken fossiele brandstoffen en brengen daarom ook vervuiling en CO2 uitstoot met zich mee.
Ski uitrusting
Wat ik even voorop wil stellen, is dat skiën geen modeshow of showoff is. Nou, misschien voor sommige wel. Voor mij niet.
Door het hebben van de nieuwste, most fashionable en duurste ski uitrusting ga je echt niet beter skiën. Laten we dat dus uit ons hoofd zetten en focussen op the real stuff.
Een skipak, skibril, helm, ski- of snowboard schoenen, ski’s of snowboard, handschoenen, skistokken, thermos kleding en skisokken. Vaak hebben we deze uitrusting ongeveer 1 keer per jaar nodig.
Tweedehands
Wanneer je je eigen spullen wilt hebben, probeer ze dan tweedehands te kopen. Er staan genoeg goede ski’s en snowboards op marktplaats. Alles wat je nodig hebt, heeft een ander over, en andersom. Ook in sommige kringloopwinkels zijn onwijs mooie skipakken te vinden. Ook nog van goede kwaliteit!
Lees ook: Geen Fast Fashion Meer – 3x Thrifting Tips
Wintersport merken die duurzaam zijn
Wanneer je het niet tweedehands kan vinden, koop het dan bij een duurzaam merk. Bijvoorbeeld bij Picture of Patagonia. Hier hangt soms best een prijskaartje aan, maar wanneer je kleding koopt van goede kwaliteit, gaat het ook langer mee, i.p.v dat je het elk jaar opnieuw moet kopen.
Kwaliteit boven kwantiteit 🙂 Wees altijd zuinig op je spullen! Ga er zorgvuldig mee om, zodat het zo lang mogelijk mee gaat! Schrijf je naam en/of telefoonnummer in al je skikleding en ook op je ski’s of snowboard. Voorkom dat je het kwijt raakt en het opnieuw moet kopen. Ik spreek uit ervaring… 😅
Huren
Een uitrusting huren is ook een goede optie. Zeker voor kinderen die nog in de groei zijn. Wanneer je niet vaak op wintersport gaat, raad ik je dan ook zeker aan om te huren. Of, misschien kun je het wel lenen van vrienden en familie.
Je reis compenseren
Je kun via milieu centraal uitrekenen hoeveel CO2 uitstoot je reis ongeveer zal zijn. Super interessant om deze test te doen! Nadat je dit hebt uitgerekend kun je het eventueel “compenseren”. Ik sta nog niet helemaal achter het idee “compenseren”, omdat het vaak als excuus gebruikt wordt en je CO2 uitstoot beter kan voorkomen. Maar, als je er niet omheen kunt of wilt, dan is compenseren natuurlijk wel aan te raden.
Compenseren kan bijvoorbeeld door het planten van bomen. Lees meer hier over in mijn artikel “vliegschaamte“. Ook raad ik je aan om het artikel van milieu centraal te lezen over compenseren.
Hoe gek ik ook ben op wintersport, ik denk nu wel twee keer na voordat ik weer naar Oostenrijk vertrek. Hoe denk jij na over wintersport na deze info? Helemaal niet meer skiën of duurzame keuzen maken? Misschien heb jij wel tips om zo duurzaam mogelijk op wintersport te gaan. Deel ze hier onder in de comments! Ook vragen zijn altijd welkom!
Verder kun je mij vinden op Pinterest, Instagram en Facebook! Vergeet je niet in te schrijven voor de nieuwsbrief om maandelijks op de hoogte gehouden te worden van alle artikelen en nieuwtjes!
Good Vibes,
Emma
Bronnen: Volkskrant, Wintersport.nl, Milieu Centraal